Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

De geschiedenis van Pro Musica

1955 pm kader

 

 lex karsemeijer

Lex Karsemeijer


Lex Karsemeijer


28 augustus 2012 was het 100 jaar geleden dat tenor, arrangeur en dirigent Lex Karsemeijer in Amsterdam werd geboren. In 1943 richtte Karsemeijer het koor Pro Musica op, dat hij dirigeerde tot 1978. Het koor zong zowel klassiek als licht repertoire en verwierf al snel grote nationale en internationale bekendheid. Het koor trad het eerst voor de radio op in 1946. Kijk naar een kort portret van Lex uit het archief van Gert Wouters.


Negen jaar na de oprichting van Pro Musica stichtte Karsemeijer met zijn vrouw Mies het meisjeskoor Sweet Sixteen. In 1960 scoorde dit koor met een grote hit: 'Peter'. 


Repertoire

Al vanaf het begin bracht het koor zowel klassieke als lichte muziek ten gehore; dat was zeker in de beginperiode van Pro Musica uniek. Onder leiding van Lex Karse­meijer wist het toen 150-koppige koor al snel grote natio­nale en inter­nationale bekendheid te verwerven.

Vlak na de oorlog trok Pro Musica met haar zeer vele concerten stampvolle zalen. Wie de naam Pro Musica hoort, herinnert zich de talloze radio-uitzendingen en grammofoonplaten waarmee het koor zich een reputatie heeft opgebouwd die ook vandaag nog tot ieders verbeelding spreekt. Lex was van 1943 tot en met 1978 dirigent bij Pro Musica.


Lex Karsemeijer heeft zich tot zijn dood verbonden gevoeld met Pro Musica, zelfs toen hij geen dirigent meer was en zo nu en dan nog een keer inviel bij ziekte van de dirigent. Pro Musica koestert vele dierbare herinneringen aan hem.

 

 

 

bert-kransberg

Bert Kransberg


Bert Kransberg


Van 1978 tot 1983 was Bert Kransberg dirigent van Pro Musica.

sam portret 5 oktober 2004 0107

Sam ten Velden


Sam ten Velden

Sam, een enthousi­aste en veelzijdige dirigent, was verbonden als docent aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij had de muzikale leiding van Pro Musica van 1983 tot 2013. Kijk hier naar een videoverslag van 'Pro Musica in vogelvlucht'.


michiel website

Michiel van Laarhoven


Michiel van Laarhoven

Van september 2013 tot september 2018 was de muzikale leiding van Pro Musica in handen van Michiel van Laarhoven.


strphan pas tijdelijk

Stephan Pas


Stephan Pas

Speciaal voor het concert ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Pro Musica (november 2018) stonden we drie maanden onder muzikale leiding van Stephan Pas. 

Stephan studeerde klarinet, orkest- en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds september 2020 heeft Stephan wederom de muzikale leiding van Pro Musica.

  hans van breugel2

Hans van BreugelHans van Breugel 


Studeerde piano, orgel en zang, en begon daarna een muzikale carrière als kerkorganist en als zanger in het Nederlands Vocaal Ensemble. 

Hij verlegde al spoedig zijn koers naar theaterzang en -muziek. Hij richtte mede de Engelstalige theatergroep The Company op en tourde daarmee, als muzikaal leider, langs Nederlandse theaters. Hij was dirigent van Het Nederlands Zangtheater.

Hij richtte het Goois Zangtheater op, waarmee hij als artistiek leider tien jaar lang eigenzinnig muziektheater maakte en daar uiteindelijk een cultuurprijs van de Gemeente Hilversum voor ontving. Hij was muzikaal leider bij de Nederlandse première van de musical Assassins op De Parade in Amsterdam. Momenteel werkt hij door het hele land als koordirigent en pianist in zowel het lichte als het klassieke genre. Dirigent Promusica 2019-2020.