Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Muzikale leiding

strphan pas tijdelijk

Stephan Pas - dirigent

Speciaal voor het concert ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Pro Musica (november 2018) stonden we drie maanden onder muzikale leiding van Stephan Pas. Sinds september 2020 heeft Stephan wederom de muzikale leiding van Pro Musica.

Stephan studeerde klarinet en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vervolgde zijn studies aan de Musikhochschule Trossingen en volgde masterclasses bij Hans Graf (Mozarteum Salzburg), Yuiji Yuasa (Musikhochschule Wien) en Jorma Panula. Stephan dirigeert in binnen- en buitenland en zijn repertoire reikt van de barok tot hedendaagse composities. Hij is oprichter en dirigent van het “Alban Berg Ensemble”, waarmee hij eigentijdse muziek uitvoert en waarvoor hij ook bewerkingen maakt. Daarbij gaat zijn speciale interesse uit naar de componisten van de Tweede Weense School.

Stephan nam twee cd’s op met “Cobla La Principal d’Amsterdam” en dirigeerde en produceerde een cd met liederen van Anna Cramer. Hij is een warm voorvechter en pleitbezorger van eigentijds Nederlands repertoire. Daarnaast dirigeerde hij de Nederlandse premières van het dubbelconcert voor viool, hoorn en orkest van Ethel Smyth en van het complete ballet “Le Festin d’Araignée” van Roussel.

mirjam 50

Mirjam van der Veen-Tsoukernik - pianiste

Mirjam is geboren in Moskou, waar zij haar muzikale opleiding kreeg. Die vervolgde zij aan het conservatorium van Charkov (Oekraine) en behaalde daar haar diploma. Na haar studie besloot zij zich internationaal te oriënteren. Sinds 1990 woont en werkt Mirjam in Nederland en is zij actief op vele terreinen.

Zij geeft les, treedt op als soliste en begeleidster, is muzikaal leidster van het Almeerse Musicalkoor "EigenWijs" en is pianodocent aan de Muziekschool van Amsterdam. Mirjam is sinds 2012 de vaste pianiste van Pro Musica.

img 0814