Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Praag concerten

2012 Praag concerten

Concerten in de Hussietenkerk en in een van de meest bezienswaardige barokke monumenten van Europa, de prachtige Nikolaaskerk aan het oude stadsplein van Praag.


Kijk hier naar een videoverslag gemaakt door Edgar Broekman. Luister hier naar een tweede compilatie van het concert in de Nikolaaskerk op 18 mei 2012. 

praagcompilatie1

Zondagavond 20 mei kwamen de twee Pro Musica-bussen weer in Bussum aan, na een zeer geslaagde 5-daagse koorreis naar Praag.

Vijf overvolle dagen, waarin diverse gezamenlijke uitstapjes werden ondernomen. Rondleidingen door de prachtige oude stad, maar ook een kristalfabriek bezichtigen, een boottocht op de Moldau en een bezoek aan de opera.

Dit alles uiteraard afgewisseld met shoppen voor souvenirs of grote glazen Tsjechisch bier op zonovergoten terrassen. Zingen verbroedert, maar samen door Praag lopen ook – en we hebben heel wat gelopen!!

Er moest natuurlijk ook gewerkt worden, oftewel gezongen. Voor de twee ruim een uur durende concerten (in de Nicolaaskerk en de Hussietenkerk) was een gevarieerd programma samengesteld: klassieke en religieuze nummers, maar ook volksliedjes en musicalnummers.

Van tevoren natuurlijk lichte spanning: hoe zou het zingen op die onbekende locatie gaan, zou er wel publiek komen en hoe zouden ze het vinden?

Wat heerlijk om dan vlak voor het concert de volle kerk te zien, en tijdens het zingen te merken hoe mensen echt zaten te genieten van de muziek! Sommigen zaten breeduit naar het koor te lachen om ons aan te moedigen, weer anderen genoten met hun ogen dicht, helemaal in hun eigen wereldje, en er waren zelfs wat traantjes van ontroering te zien.

Ook veel koorleden zelf hebben tijdens het zingen een paar kippenvelmomenten gevoeld; als alles ineens helemaal op z’n plek valt, als zelfs die lastig te timen Halleluja’s zomaar moeiteloos uit je mond rollen en je plotseling hoort hoe ontzettend mooi wij samen kunnen zingen! En dan na afloop door het publiek bedankt worden….nee, ù bedankt!

Het was mooi, het was gezellig, het was leuk, het was ontzettend goed georganiseerd en het was (is) zeer zeker voor herhaling vatbaar. We hebben nu al zin in de volgende koorreis – over een jaar of drie?


verslag Birgit Gantzert

dirigent Sam ten Velden (rechts)

mirjam praag 2012 pianiste Mirjam van der Veen-Tsoukernik

foto's Edgar Broekman  Gooi en Eemlander 12 mei 2012gooieneenlander 12 mei 2012

praag koor kerk met sam en mirjam

Concert Hussietenkerk Praag                                                                                                                                                                            foto Chris Vines